Mahmut Anlar'dan Zarif Bir Masa Düzenlemesi

Tasarladığı her mekanın bir kimliği ve ruhu olan mimar Mahmut Anlar, en önem verdiği bu özelliği, görgülü bir sadelikle yarattığı masa düzenlemesinde de ortaya koyuyor.

90’ların başından bugüne gerek yurt dışı gerekse yurt içinde ortaya koyduğu sıradanlıktan uzak, yaratıcı ve her daim konuşulan projeleriyle haklı bir ün edinmiş olan Mimar Mahmut Anlar, firması Geomim Mimarlık çatısı altında otel, restoran, spor ve sağlık kulübü projelerine devam ediyor. Yıllar sonra tekrar ev dekorasyonu çalışmaları da yapmaya başlayan mimar, konusu ne olursa olsun mekan tasarımında en önem verdiği şeyin “kimlik” olduğunu söylüyor. Bu sebeple, mekan tasarımıyla birlikte kurumsal kimlik hizmeti de verdikleri Geo-ID adlı yeni bir firma kurmuş. Anlar, Haremlique Istanbul ürünlerini de kullanarak hazırladığı masa düzenlemesinde siyah ve beyazın mükemmel birlikteliğini ortaya koyarken, kimlikli bir sofranın nasıl yaratılacağına dair ipuçlarını da paylaşıyor.

Tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Tarzımı tanımlayacak bir isim, sıfat ya da kelimeyi hiçbir zaman bulamadım. İşin gerektirdiği tüm tarzları uygulayabilen bir firmayız. Tarzdan ziyade doğru işi yapmayı seviyorum.

Size neler ilham verir?

Çok farklı şeyler. Hiç belli olmuyor. Bazen bir melodi bile bana farklı dünyaları hayal ettirebiliyor. Ama genelde, yaşam hikayeleri diyebilirim.

"Kimlik çok önemli. Konusu ne olursa olsun mekan tasarımında en önem verdiğim şey kimlik."

Masa düzenlemelerinizde hangi renk paletlerini tercih edersiniz?

Genelde dingin renkleri tercih ediyorum. Neticede masa düzeninde kullanılan tüm objeler yemeği sunmaya hizmet ediyor. Yemeklerde bir renk sınırlaması olmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki menü içeriğinde renklerin uyumu da çok önemli. Çok renkli sofraları da çok sevmeme rağmen, ben kendi düzenlemelerimde yemeğe öncelik tanıdığım için daha nötr renkleri tercih ediyorum. Beyaz, füme, kum rengi ve de vazgeçilmezim siyah.

Masa dekorasyonunda en önem verdiğiniz şey nedir?

Zariflik desem? Bunun için benim zariflikten ne anladığımı tanımlamam lazım. Bana göre zariflik ya da başka bir deyişle zarafet öncelikle saygılı olmaktır. Sadece gösteriş ve şaşaa olsun diye gereksiz kalabalığa karşıyım mesela. İnsanlar ortaya konulan şatafatlı ve abartılı uzunluktaki çiçeklerden sofrada birbirlerini görmüyorlar ya da tüm çatal bıçaklar ve peçeteler fazla sıkışıklıktan birbirine karışıyor. Görgülü bir sadelik her zaman tercihim.

Estetik anlayışınıza hitap eden çiçekler hangileri?

Özellikle masada kır çiçeklerini çok seviyorum. Hatta onları küçük bardaklarda bahçeden toplanmış bir demet hissiyatında sunmayı tercih ediyorum. Renklerde de tercihim genelde beyaz tonları veya en fazla çok pastel tonlar.

Bir yemek davetinde servis edeceğiniz favori menünüzde neler olur?

Genelde çok yoğun menüleri tercih etmiyorum. Az ve öz olmasından yanayım. Mesela iki çeşit başlangıç, belki ilave bir ara sıcak ve ana yemek. Tatlıya çok düşkünüm. Günlük yaşamda uzak durmaya çalışsam da bu tip yemek davetlerinde biraz kaçamak yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Özel bir davette sizin için vazgeçilmez olan unsurlar nelerdir?

Davetin kaç kişilik olduğu, açık büfe ya da masa düzeninde yemek yenip yenmeyeceği gibi unsurlar çok önemli. Her ikisinin de farklı dinamikleri var ambiyans anlamında. Genelde daha az kişi sayısında masa düzeninde oturularak yenilen yemekleri daha çok seviyorum. Herkesin sohbet edebildiği... Kalabalık davetlerde bir catering hizmetinin alınmasını doğru buluyorum ama az sayıda davetlerde yemeklerin en azından belli başlılarının ev yapımı olmasını önemsiyorum. Evde harcanılan emek bence ortamda ayrı bir samimiyet yaratıyor. Müzik ve ışık düzeni de çok önemli tabii. Ancak hiçbir şeyin insan iletişiminin önüne geçmemesi lazım. Neticede yemek davetinin esas amacı keyifli bir sohbetle tadılan lezzetler olmalı.

“Haremlique’in Kavuk Koleksiyonu çok başarılı bulduğum bir koleksiyon. Masada kullandığım silindir mumluk da bu koleksiyondan. Tasarım olarak aslında son derece modern ele alınmış ama sadeliğiyle klasik sofralara da inanılmaz yakışan bir aksesuar...”

Masa düzenlemenizde ne tür parçalar kullanmayı tercih edersiniz? Servis takımlarında genelde sade ürünleri tercih ediyorum. İyi kalite beyaz porselen tabak, en fazla kenarından geçen bir sade bordür. Hatta olmasa da olur. Çatal bıçak takımlarında da sadelikten yanayım. Hele ki gümüş kullanılıyorsa küçük boyutluları çok tercih etmiyorum. Eli doldurmalı. Gümüş takım kullanılıyorsa da mutlaka klasik çizgide olması lazım. Servis takımlarının haricinde, masa düzenini aşırı ihlal etmemek koşulu ile çiçek ve mum da önemli unsurlar.

Bizim için hazırladığınız bu masa düzenlemesinden bahseder misiniz?

Siyah ve beyaz ağırlıklı bir sofra hazırladım. Pastel tonda çiçeklerle süslenen masada, yemek servisinin başlamasıyla birlikte bu çiçeklerin bazılarının kaldırılıp yerini servis tabaklarına bırakacağını belirtmek isterim. Ben yemeklerin masada durmasından yanayım. Kendim ya da yardımcım da servis yapsa, adetli değilse mutlaka yemeğin sofrada kalmasını isterim, belki biri biraz daha fazla almak isterse diye.

Masanızda kullandığınız Haremlique Istanbul ürünlerinden favoriniz hangisi?

Amerikan servisleri ve peçetelerini çok beğeniyorum. Keten kalitesi ve sade nakış tasarımını çok başarılı buluyorum. Ve de bordürün kumaşın rengiyle aynı olup, sadece doku farkından dolayı ayırt edilmesi tam benim zariflik anlayışıma uyuyor. Klasik tasarımlarla düzenlenen yemek masalarında özellikle çatal bıçak veya diğer metal gereksinimli objelerde tercihim gümüşten yana. Haremlique’in Kavuk serisi bu konuda çok başarılı bulduğum bir koleksiyon. Masada kullandığım silindir mumluk da bu koleksiyondan. Tasarım olarak aslında son derece modern ele alınmış ama sadeliğiyle klasik sofralara da inanılmaz yakışan bir aksesuar... Zarif bir masa dekorasyonu için gümüş ürünlerimizi ve masa aksesuarlarımıza göz atabilirsiniz.


You may also like

Tümünü gör
Example blog post
Example blog post
Example blog post